Şok dalgası tedavisi nedir; Şok dalgası tedavisi veya ekstrakorporeal şok dalgası terapisi (ESWT), tendon ağrısı (genellikle tendinit veya tendinopati olarak bilinir) ve vücuttaki diğer durumlar için yenilikçi, uygun maliyetli, kanıta dayalı bir tedavidir. Ekstrakorporeal, vücudun dışı anlamına gelir.
Şok dalga tedavisi Nedir?
Şok Dalgası Terapisi işe yarıyor mu?
Şok dalga tedavisi Nedir?
Şok dalgası terapisi veya ekstrakorporeal şok dalgası terapisi (ESWT), tendon ağrısı (genellikle tendinit veya tendinopati olarak bilinir) ve vücuttaki diğer durumlar için yenilikçi, uygun maliyetli, kanıta dayalı bir tedavidir. Ekstrakorporeal, vücudun dışı anlamına gelir.
Şok dalgasının temel faydaları ağrının giderilmesi ve fonksiyonun restorasyonudur. Şok dalgası tedavisinin, plantar fasiit, Aşil tendinopatisi ve tenisçi dirseği dahil olmak üzere bir dizi yaygın tendon şikayeti için etkili bir tedavi yöntemi olduğu gösterilmiştir.
Şok dalgası terapisi, çok sayıda araştırma ve klinik çalışmadan elde edilen etkinliği konusunda ikna edici kanıtlara sahip, güvenli, invazif olmayan bir tedavidir. Artık plantar fasiit, lateral epikondilit ve omuzdaki kalsifik tendinit için şok dalgası tedavisinin kullanımını destekleyen çok sayıda, randomize, çift kör klinik çalışma bulunmaktadır.
Şok dalgası tedavisi ile hangi spor yaralanmaları tedavi edilebilir?
Şok dalgası terapisi ağrıyı azaltmak ve tendinopati ve diğer birçok spor yaralanmasında iyileşmeyi desteklemek için kullanılır. Bazı örnekler şunları içerir:
- Kemik yaralanmaları – Shin splintleri (MTSS), stres kırıkları ve kaynamayan kırıklar
- Kalsifik tendinopati
- Tenisçi dirseği (yaygın ekstansör tendinopati)
- Golfçü dirseği (yaygın fleksör tendinopati)
- kalça ağrısı: gluteal tendinopatilerle birlikte rektus femoris ve lateral kalça ağrısı, Büyük trokanterik ağrı sendromu (ayrıca gluteus medius tendinopatisi ve/veya trokanterik bursit olarak da bilinir)
- bacak ağrısı: Proksimal Hamstring Tendinopatisi (aynı zamanda yüksek hamstring tendinopatisi veya hamstring kaynaklı tendinopati olarak da anılır)
- İnsersiyonel Aşil tendinopatisi
- Orta kısım Aşil tendinopatisi
- ayak ağrısı: plantar fasiit ve Aşil tendinopatisi
- diz ağrısı: patella tendinopatisi (atlamacı dizi)
- Dirsek ağrısı: Küçükler Ligi dirseği
- omuz ağrısı: döndürücü manşet yaralanmaları
Şok dalgası tedavisi nasıl çalışır?
Bu bazen ‘etki mekanizması’ olarak bilinir. Şok dalgası terapisi, akustik enerjiyi cilt yoluyla vücudun yaralı kısmına iletmek için özel bir cihaz kullanır. Şok dalgaları mekaniktir, elektrikli değildir. Yaralı bölgeye kan akışını artıran duyulabilir, düşük enerjili ses dalgalarıdır.
Şok dalgası terapisinin kalıcı tendon ağrısına yardımcı olacak iki ana etki modu vardır. Öncelikle şok dalgaları sinir uçlarını duyarsızlaştırarak genellikle ağrının anında azalmasını sağlar.
İkincisi ve çoğu zaman en önemlisi, şok dalgaları dokularda kontrollü mikro travmaya (mikroskobik hasar) neden olur ve bu da etkilenen bölgedeki kan dolaşımını ve metabolizmayı artırarak vücudun tepki vermesini teşvik eder.
Bu vücudun kendi iyileşme tepkisini aktive edecek ve hızlandıracaktır. Şok dalgaları aynı zamanda düzensiz dokuları ve kalsifikasyonları da ‘parçalayabilir’.
Şok dalgası tedavisinin kullanımını destekleyen klinik kanıtlar var mı?
Şok dalgası tedavisinin birçok yaygın durumda kullanımını destekleyen önemli miktarda kanıt vardır. Özel durumunuz hakkında daha fazla bilgi için lütfen yukarıdaki bağlantıları kullanın.
Şok dalgası tedavisinin tendon sorunları için kullanımı Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (NICE) tarafından iyi bir şekilde desteklenmektedir. NICE, hem NHS hem de özel muayenehanelerde sağlık ve sosyal bakımın iyileştirilmesi için ulusal rehberlik ve tavsiyeler sağlar.
Sağlık hizmetlerinde en iyi uygulamaları yönlendirmek için kanıta dayalı öneriler sunar. NICE, Aşil tendinopatisi, plantarfasit ve kalsifik tendinopatinin tedavisinde şok dalgasının kullanımına ilişkin kılavuzlar oluşturmuştur .
Şok dalgası tedavisi ağrılı mıdır?
Çoğu hasta şok dalgası tedavisi sırasında bir miktar rahatsızlık hissettiğini bildirir, ancak çoğu bunu acı verici bulmaz. Rahatsızlığın miktarı kısmen kişiye, yaralanmaya ve hasar gören dokuların kemiğe yakın olup olmamasına bağlıdır. (Kemiğe daha yakın uygulanan tedaviler genellikle daha rahatsız edicidir.) Klinisyen rahatsızlığı azaltmak için cilde topikal bir jel sürecektir. Tedavi biter bitmez rahatsızlık genellikle durur.
Şok dalgası tedavisi ne kadar sürer?
Tek bir tedavi genellikle 15 ila 20 dakika sürer. Yaralanmanın türüne bağlı olarak, hasta genellikle birkaç haftalık bir süre boyunca üç ila beş tedavi alacaktır.
Şok dalgası tedavisi ne kadar etkilidir?
Boston Çocuk ve diğer merkezlerdeki spor hekimliği uzmanları, tedavi gören hastaların çoğunda önemli iyileşmeler gözlemlediler. Şok dalgası tedavisinin etkinliğini daha iyi anlamak için çalışmalar halen devam etmektedir.
Hastaların, şok dalgası tedavisinin sonuçlarının hemen görünmeyebileceğini ancak yaralı dokular iyileştikçe zamanla artacağını bilmeleri önemlidir.
Şok dalgası tedavisi sıklıkla fizik tedavi ve trombosit açısından zengin plazma enjeksiyonları gibi diğer tedavilerle birlikte kullanılır. Sporla ilgili yaralanmalar durumunda, bir yaralanma önleme uzmanı, sporcunun hareket kalıplarını analiz etmek ve güç geliştirmelerine ve tekniklerini ayarlamalarına yardımcı olmak için sporcuyla birlikte çalışabilir, böylece yeniden yaralanmaya daha az eğilimli olurlar.
Şok dalgası tedavisinden iyileşme süresi ne kadardır?
Sporcular genellikle tedaviden sonraki 24 saat içinde aktivitelerine dönebilirler.
Herhangi bir yan etki veya komplikasyon var mı?
Şok dalgası tedavisinin komplikasyonları oldukça nadirdir; ancak tedaviye başlamadan önce bir hekimin hastanın yaralanmasını ve sağlığını değerlendirmesi önemlidir. Bir tendon veya bağ neredeyse tamamen yırtılmışsa şok dalgası tedavisi kalan dokunun yırtılmasına neden olabilir. Hastanın kemik yoğunluğu önemli ölçüde düşükse (osteoporoz), şok dalgası tedavisi stres kırığına neden olabilir .
İlgili Sağlık Makaleleri
- Yemek Borusu Darlıkları
- Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit)
- Karaciğer Siroz Hastalığı Nedir?
- Tetani Hastalığı Nedir- Neden olur
- Boğmaca Hastalığının Etkileri
- Antinükleer Antikor Testi Neden Yapılır?