«
  1. Anasayfa
  2. Bulaşıcı Hastalıklar
  3. Zona Hastalığı Nedir

Zona Hastalığı Nedir

Zona hastalıgı nedir

Zona hastalığı nedir ve Suçiçeği hastalığı Belirtileri nelerdir, Zona hastalığı varicella-zoster virüsünden kaynaklanır. Zaten suçiçeği geçirmediyseniz zona kapamazsınız. Zona hastalığının tedavisi yoktur, ancak semptomlarını yönetmek için tedaviler vardır.

Zona Hastalığı nedir

İçindekiler

Hem zona hem de suçiçeği hastalığı , varicella-zoster virüsünden kaynaklanır. Zaten suçiçeği geçirmediyseniz zona kapamazsınız. Zona ve bazen gelişen uzun süreli sinir ağrısını önlemeye yardımcı olacak aşılar mevcuttur.

zona nedir?

Diğer bir adıyla (herpes zoster), ciltte ağrılı bir döküntü veya kabarcıkların ortaya çıkmasına neden olan viral bir enfeksiyondur. Suçiçeğine neden olan aynı virüs olan varicella-zoster virüsünden kaynaklanır . Döküntü en sık vücudun bir bölgesinde bir dizi döküntü veya kabarcık olarak görülür.

Zona nereden geliyor?

Çocukken suçiçeği geçirdiğinizde vücudunuz suçiçeği-zoster virüsüyle savaşır ve suçiçeğinin fiziksel belirtileri kaybolur, ancak virüs her zaman vücudunuzda kalır. Yetişkinlikte bazen virüs tekrar aktif hale gelir. Bu kez de varicella-zoster virüsü ikinci görünümünü zona şeklinde yapıyor.

Zona ne kadar yaygındır?

Zona, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her 3 kişiden 1’ini etkiler. Her yıl 1 milyondan fazla zona vakası teşhis edilmektedir. Yaşlandıkça zona riski artar, vakaların yaklaşık yarısı 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Zona, hayatlarının erken bir döneminde su çiçeği geçirmiş kişilerin yaklaşık %10’unda gelişir.

Kimler zona hastalığı olma riski altındadır?

Zona geliştirme olasılığı daha yüksek olan su çiçeği geçirmiş kişiler şunları içerir:

  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan kişiler (kanserli kişiler, HIV , organ nakli alıcıları veya kanser kemoterapisi alanlar gibi).
  • 50 yaş üstü insanlar.
  • Hasta olan insanlar.
  • Travma yaşamış insanlar.
  • Stres altında olan insanlar .

Suçiçeği geçirdikten sonra vücudunuz virüsten kurtulmaz. Bunun yerine virüs, spinal sinir kökünün dorsal kök ganglionu adı verilen bir kısmında kalır. İnsanların çoğu için virüs orada sessizce kalır ve sorun yaratmaz. Virüsün neden yeniden etkinleştirildiğinden her zaman emin değiliz, ancak bu genellikle stres zamanlarında ortaya çıkar.

Bir kereden fazla zona alabilir misin?

Ne yazık ki, evet, yapabilirsiniz. Zona ile ilgili en büyük efsanelerden biri, sadece bir kez olabileceğidir. Bu doğru değil. Birden fazla bölüm olabilir. Tekrar zona olursa, genellikle aynı yerde kızarıklık olmaz.

 Neden Zona oluruz?

Zona, suçiçeği hastalığına neden olan aynı virüs olan varicella-zoster virüsünden kaynaklanır.

Zona hastalıgı belirtileri nelerdir?

Erken belirtileri şunları içerebilir:

  • Ateş.
  • Titreme.
  • Baş ağrısı.
  • Yorgun hissetmek.
  • Işığa duyarlılık.
  • Mide bozukluğu.

Erken belirtilerden birkaç gün sonra ortaya çıkan diğer belirti ve bulgular şunlardır:

  • Cildin bir bölgesinde kaşıntı, karıncalanma veya yanma hissi.
  • Etkilenen bölgedeki ciltte kızarıklık.
  • Cildin küçük bir bölgesinde artan döküntü.
  • Açılan ve ardından kabuklanan sıvı dolu kabarcıklar.
  • Etkilenen cilt bölgesinde hafif ila şiddetli ağrı.

Zona ne kadar sürer?

Belirtileri hissetmeye başladığınız andan döküntü tamamen kaybolana kadar üç ila beş hafta sürebilir.

  • İlk olarak, döküntü ortaya çıkmadan birkaç gün önce cildinizin bir bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Ağrı, kaşıntı, yanma, bıçaklama veya ateş etme olarak tanımlanır.
  • Daha sonra, kabarık döküntü, genellikle vücudun bir tarafında bir bant veya yama olarak ortaya çıkar.
  • Döküntü genellikle bel çevresinde veya yüzün bir tarafında, boyunda veya gövdede (göğüs/karın/sırt) görülür, ancak kollar ve bacaklar da dahil olmak üzere diğer alanlarda da ortaya çıkabilir.
  • Üç ila dört gün içinde döküntü kırmızı, sıvı dolu, yuvarlak, ağrılı, açık kabarcıklara dönüşür.
  • Genellikle, bu kabarcıklar yaklaşık 10 gün içinde kurumaya ve kabuklanmaya başlar.
  • Kabuklar yaklaşık iki ila üç hafta sonra temizlenir.

Zona hastalığınız varsa, her zaman tipik kızarıklık olur mu?

Bazen bazı hastalarda kızarıklık olmaz. Diğer zona semptomlarından herhangi birine sahipseniz (döküntü olmasa bile), bir an önce sağlık uzmanınıza görünün. Hastalığın erken döneminde verilebilecek etkili tedaviler vardır. Eğer zona hastalığı olmadığı ortaya çıkarsa, sağlık uzmanınıza görünmeniz, herhangi bir koşulun, seyrinin erken saatlerinde keşfedilmesine ve tedavi edilmesine izin verir.

Zona döküntüleri karın ve yüzde, boyun ve omuzlarda görülür.

Zona neden çoğunlukla vücudun bir tarafında veya bir bölgesinde ortaya çıkıyor?

Virüs belirli sinirlerde dolaşır, bu nedenle genellikle vücudun bir tarafında bir bant halinde zona görülür. Bu bant, sinirin sinyalleri ilettiği alana karşılık gelir. Zona döküntüsü bir bölgeye lokalize kalır; tüm vücudunuza yayılmaz. Yüz gibi gövde de ortak bir alandır.

Zona Hastalığı bulaşıcı mıdır?

Zona olan bir kişi başka bir kişiye zona bulaştıramaz, ancak suçiçeği bulaştırabilir. Varicella-zoster virüsü, kabarcıklardan sızan sıvı ile doğrudan cilt-cilt teması yoluyla yayılır (nadiren, havadaki varicella-zoster virüsünün solunmasıyla). Kızarıklığınız kabarma aşamasındaysa, suçiçeği veya suçiçeği aşısı olmayanlardan uzak durun ve kızarıklığınızı kapalı tutun.

Bir insan ne kadar süreyle bulaşıcıdır?

Zona olan bir kişi, döküntü kuruyana ve kabuklanana kadar bulaşıcı kalır. Varicella-zoster virüsü sadece hiç suçiçeği geçirmemiş veya suçiçeği aşısı olmamış kişilerde suçiçeğine neden olabilir.

Zona Hastalığı nasıl teşhis edilir?

Bu hastalık , döküntülerin vücuda dağılma şekli ile teşhis edilebilir. Zona döküntüsü kabarcıkları genellikle vücudun bir tarafında bir bant halinde görülür. Ayrıca Bu hastalığın teşhisi kabarcıklardan gelen sıvının alınması veya sürüntü ile bir labratuarda teşhis edilebilir.

Zona Hastalığı  nasıl tedavi edilir?

Eğer bu Hastalığa yakalandıysanız sizin için bir tedavi yoktur, ancak semptomları yönetmek için tedaviler vardır. Antiviral ilaçlar (asiklovir [Zovirax®], famsiklovir [Famvir®] ve valasiklovir [Valtrex®] gibi), özellikle ilk zona belirtisinden sonraki 72 saat içinde başlanırsa rahatsızlığı hafifletebilir ve semptomların süresini azaltabilir.

Asetaminofen (Tylenol®) gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar veya ibuprofen (Motrin®, Advil®) gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) hafif ağrının giderilmesinde etkili olabilir. Zona döküntüsünün bakteriyel enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibakteriyel maddeler verilebilir (bu meydana gelirse).

Yayılmış zoster/zona hastalığı varsa (birden fazla kabarcık alanı), hastanede ne kadar beklerim?

Zona olan çoğu kişinin hastanede olması gerekmediğini unutmamak önemlidir, ancak bunu yaparsanız:

  • Hava yoluyla temas eden bir izolasyon odasında olacaksınız.
  • Kapı kapalı tutulacaktır.
  • Kapınıza asılacak bir tabela, hiç suçiçeği geçirmemiş veya aşı olmamış kişilere içeri girmemeleri gerektiğini hatırlatacaktır.
  • İşaret ayrıca personele odaya girerken önlük ve eldiven giymelerini hatırlatacaktır.

Kapatılamayan lokalize zona (vücudumun sadece bir bölgesi) varsa, hastanede ne kadar beklerim?

  • Bir temas izolasyon odasında olacaksınız.
  • Kapıdaki işaret, personele odaya girerken önlük ve eldiven giymelerini hatırlatacaktır.

Zona Hastalığı komplikasyonları nelerdir?

Zona döküntüsü kaybolduktan sonra, aynı bölgede sinir ağrısı çekmeye devam edebilirsiniz. Postherpetik nevralji adı verilen bu ağrı aylar hatta yıllar sürebilir ve oldukça şiddetli hale gelebilir.

Zona olan kişilerin yaklaşık %10 ila %15’i postherpetik nevralji geliştirir. Araştırmacılar neden bazı insanların postherpetik nevraljiye yakalanıp diğerlerinin almadığını bilmiyorlar. Sinirler daha hassas hale gelebilir veya virüs merkezi sinir sistemini istila ediyor ve zarar veriyor olabilir.

Diğer komplikasyonlar arasında uyuşukluk veya kaşıntı gibi diğer sinir sorunları, zona döküntüsünün bakteriyel enfeksiyonu ve döküntü bu organların yakınındaysa göz ve kulak iltihabı bulunur.

Postherpetik nevralji nasıl tedavi edilir?

Tedaviler arasında losyonlar veya kremler (lidokain veya kapsaisin gibi) ve/veya antidepresanlar veya epilepsi ilaçları gibi özellikle ağrı için kullanılmayan diğer ilaçlar bulunur. Düzenli ağrı kesiciler genellikle bu tür ağrılar için etkili değildir.

Ağrı azalmazsa, sinirlerin omurgadan çıktığı bölgeye yakın sinir blokları veya steroid enjeksiyonları gibi diğer tedaviler denenebilir. İmplante edilebilir sinir stimülatör cihazları, diğer tedavilere yanıt vermeyen şiddetli, devam eden ağrı için bir seçenektir.

Zona Hastalığı nı önlemek için bir Zona aşısı mevcut mu?

Amerika Birleşik Devletleri’nde zona ve postherpetik nevralji geliştirme şansınızı azaltmak için iki Zona aşısı mevcuttur. Bir aşı, Zostavax®, 2006’dan beri mevcuttur. İkinci aşı, Shingrix®, 2017’den beri mevcuttur. Shingrix, bir grup tıp ve halk sağlığı uzmanı olan Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi tarafından tercih edilen aşı olarak önerilmektedir.

Shingrix® (rekombinant zoster aşısı) üst kola iki doz olarak verilir. İlk dozu aldıktan iki ila altı ay sonra ikinci dozu (aşı) almalısınız. Shingrix’in zona ve postherpetik nevraljiyi önlemede %90’dan fazla etkili olduğu gösterilmiştir. Etkinliği, aşıyı aldıktan sonra en az dört yıl boyunca %85’in üzerinde kalır.

Shingrix aşısına yönelik yüksek talep seviyeleri ve arz sıkıntısı nedeniyle, aşı üreticisi aşının zamanlamasını ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki dağıtımını yönetiyor. Aşının mevcudiyetini yönetmeye devam etmeyi planlıyor ve aynı veya daha fazla sayıda dozu kullanıma sunmayı ve bu yıl (2020) teslimat için bekleme süresini kısaltmayı umuyor.

Kimler Shingrix ile aşılanmalıdır?

Shingrix aşısı, sağlıklı olan 50 yaş ve üstü kişilere önerilir.

Aşağıdaki durumlarda bile Shingrix aşısı yaptırmalısınız:

  • Zaten zona geçirdin.
  • Daha önce Zostavax (canlı zoster aşısı) ile aşı oldunuz. (Zostavax ile aşı olduysanız, Shingrix ile aşılanmadan önce en az 8 hafta bekleyin.)
  • Daha önce suçiçeği geçirip geçirmediğinizi kesin olarak bilmiyorsunuz.

Tüm sağlık geçmişinizi bilen sağlık uzmanınıza bu aşıyı yaptırmanın sizin için uygun olup olmadığını sorun.

Kimler Shingrix ile aşılanmamalıdır?

Aşağıdaki durumlarda Shingrix aşısı almamalısınız:

  • Bu aşıya veya bu aşıdaki herhangi bir bileşene karşı ciddi bir alerjiniz oldu mu?
  • Emziriyor veya hamile.
  • Şu anda zona var.
  • Biraz hasta veya çok hasta ve yüksek ateşi var.
  • Varicella zoster virüsüne karşı bağışıklığın testi negatif çıktı ( bunun yerine su çiçeği aşısı olun ).

Sağlık uzmanınıza, aşı yaptırmanın yararlarının olası risklerden daha fazla olup olmadığını sorun.

Shingrix aşısını aldıktan sonra hangi ciddi yan etkileri izlemeliyim?

Aşılardan kaynaklanan ciddi yan etkiler son derece nadirdir. Ancak, Shingrix’i aldıktan sonra dakikalar veya saatler içinde aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız 112’i arayın veya hemen bir hastaneye gidin:

  • Yüz veya boğazın şişmesi.
  • Nefes almada zorluk.
  • Kurdeşen.
  • Hızlı nabız.
  • Baş dönmesi, baş dönmesi, halsizlik.

Son zamanlarda zona olduysam, Shingrix aşısı yaptırmadan önce ne kadar beklemeliyim?

Shingrix aşısını, zona döküntüsü geçtikten sonra istediğiniz zaman alabilirsiniz.

Zostavax aşısı hala kullanılıyor mu?

Evet. 50 yaş ve üstü sağlıklı kişilerde zona hastalığı ve postherpetik nevraljiyi önlemek için hala tavsiye edilmektedir. (Ancak CDC, 60 yaş ve üstü yetişkinler için Zostavax’ı önerir.) Zostavax, Shingrix için iki doz aşıya karşı tek dozluk bir atış olarak verilir. Butedavisi, zona (%51’e karşı %90’dan fazla) ve postherpetik nevraljiyi (%67’ye karşı %90’dan fazla) önlemede Shingrix’ten daha az etkilidir.

Zostavax ilacı, Shingrix’e alerjiniz varsa veya tedarik sıkıntısı nedeniyle Shingrix kullanılamıyorsa ve olası bir zona ve/veya postherpetik nevralji vakasından hemen korunmak istiyorsanız düşünülebilir. Zayıflamış bir canlı aşı olduğu için kanser, HIV varsa veya bağışıklık sisteminizi baskılayan steroid, kemoterapi veya başka ilaçlar kullanıyorsanız tehlikeli olabilir. Sağlık uzmanınıza Zostavax aşısının sizin için bir seçenek olup olmadığını sorun.

Zostavax aşısı olduktan sonra çocuklardan, hamile kadınlardan, kanserli kişilerden veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerden uzak durmam gerekir mi?

CDC’ye göre, Zostavax aşısını aldıktan sonra bebekler ve küçük çocuklar, hamile kadınlar veya bağışıklık sistemi zayıflamış herkesin yanında olmak güvenlidir. Zostavax aşısı, zayıflamış bir canlı varicella zoster virüsü içermesine rağmen, CDC, Zostavax aşısı olan birinden su çiçeği aldığına dair belgelenmiş bir vaka olmadığını söylüyor. (Ve bir kişi zaten suçiçeği geçirmedikçe zona alamaz.)

Daha önce Zostavax aşısı olduysam, Shingrix aşısını yaptırmadan önce ne kadar beklemeliyim?

Daha önce Zostavax aşısı aldıysanız, CDC Shingrix aşısını almadan önce en az sekiz hafta beklemenizi önerir.

Zona aşısı olursam, bu zona hastalığından %100 korunduğum anlamına mı gelir?

Hayır, çoğu aşıda olduğu gibi, aşı olmak hastalıktan %100 koruma sağlamaz. Bununla birlikte, zona aşısı yaptırmak zona geliştirme riskinizi azaltır. Zona geliştirseniz bile, hafif bir vakaya sahip olmanız daha olasıdır. Ayrıca, bir zona salgınını takip edebilen acı verici durum olan postherpetik nevralji geliştirme olasılığınız çok daha az olacaktır.

Bağışıklık sistemimi baskılayan bir hastalığım varsa zona aşısı yaptırmalı mıyım?

Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak, zona olma olasılığını artırabilir, bu nedenle zona aşısı yaptırmak için daha da fazla neden vardır. Bununla birlikte, canlı bir virüsten yapılmayan Shingrix aşısını almalısınız (Eski ve hala mevcut olan aşı Zostavax, zayıflamış bir canlı virüsten yapılır ve zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişilere verilmemelidir.)

Zona hastalığı alırsam bana ne olmasını beklemeliyim?

Hastalık süreci çok acı verici bir durum alabilir. Zona belirtileriniz olduğunu düşünüyorsanız, hemen sağlık uzmanınıza görünün. Antiviral ilaçlara erken başlamak rahatsızlığınızı hafifletebilir ve semptomlarınızın süresini azaltabilir.

Zona hastalığı na daha iyi bir yaklaşım, harekete geçmek ve onu alma riskinizi azaltmak için elinizden geleni yapmaktır. Geçmişte hiç zona geçirmediyseniz veya bunlardan bir nöbet geçirmediyseniz, zona aşısı yaptırma konusunda sağlık uzmanınızla konuşun. Hiç suçiçeği geçirmediyseniz, su çiçeği aşısı yaptırma konusunda sağlık uzmanınızla görüşün.

Zona Hastalığı tehlikeli mi, hatta ölümcül mü?

Zona hastalığı gözü tutarsa, körlüğe yol açabilir. Nadir durumlarda, zona işitme sorunlarına, zatürree , beyin iltihabına (ensefalit) ve hatta ölüme yol açabilir.

Zona hastalığı varsa işe dönmek ne zaman güvenlidir?

Geri dönecek kadar iyi hissettiğinizde ve artık bulaşıcı olmadığınızda işe dönebilirsiniz. Bu, kabarmış döküntülerinizin kuruduğu ve kabuk bağladığı anlamına gelir. Bu genellikle döküntünün ilk ortaya çıktığı andan itibaren 10 gün kadar sürer.

Neden daha erken yaşta suçiçeği geçirmek daha sonra zona hastalığına karşı bağışıklık sağlamaz?

Suçiçeği geçirdikten sonra vücudunuz virüsten kurtulmaz. Bunun yerine virüs, spinal sinir kökünün dorsal kök ganglionu adı verilen bir kısmında kalır. Çoğu insanda virüs orada sessizce kalır ve sorun yaratmaz. Bilim adamları, virüsün neden tekrar aktif hale geldiğinden her zaman emin değiller, ancak stresin bir neden olabileceğini biliyorlar.

Su çiçeği aşısı olduysam, daha sonraki yaşamda yine de zona geliştirebilir miyim?

Ne yazık ki evet, su çiçeği aşısı olmanıza rağmen yine de zona olabilirsiniz. Hiçbir aşı %100 koruyucu değildir ve aşıların etkileri zamanla azalır. Bununla birlikte, su çiçeği aşısı olan kişilerin, su çiçeği aşısı yaptırmamış kişilere kıyasla, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde zona geliştirme olasılığı önemli ölçüde daha düşüktür. Son 12 yıllık bir çalışma, su çiçeği aşısı olan çocuklarda zona vakalarının sayısının, almayanlara göre %72 daha düşük olduğunu buldu.

Su çiçeği olmadıysam zona kapabilir miyim?

Hayır. Hiç suçiçeği geçirmediyseniz zona bulaşamazsınız, ancak zona olan birinden suçiçeği kapabilirsiniz. Daha önce hiç suçiçeği geçirmediyseniz ve zona hastalığı olan birinin sızan, kabarcık benzeri döküntüsü ile doğrudan temasa geçtiyseniz, varicella-zoster virüsü sizi enfekte edebilir ve su çiçeği geliştirebilirsiniz.

Suçiçeği geçirdikten sonra, hayatınızın bir noktasında zona geliştirebilirsiniz. Bunun nedeni, suçiçeği geçirdikten sonra varicella-zoster virüsünün asla tamamen kaybolmamasıdır. Sinir dokunuzda sessizce “etkin değil” olarak bulunur. Hayatın ilerleyen dönemlerinde virüs tekrar aktif hale gelebilir ve zona gibi görünür.

Hayatımda bir kez suçiçeği olduysam tekrar alabilir miyim?

Hayatınızda iki kez suçiçeği kapmanız nadirdir. Suçiçeği geçirdikten sonra, genellikle hayatınızın geri kalanında ona karşı bağışıklığınız olur. Ancak, tamamen imkansız değil. Ciddi derecede zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa (örneğin organ nakli, HIV veya kanser geçirdiğiniz için), ikinci kez su çiçeği alabilirsiniz. Su çiçeği geçirdiyseniz, hayatınızın bir noktasında tekrarlayan su çiçeği hastalığından daha fazla zona olma olasılığınız daha yüksektir.

Zona geliştirme şansını azaltmaya yardımcı olmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin doğal yolları var mı?

Stres, zona gelişimi için bir risk faktörüdür. Bu yüzden stresinizi sınırlamak yardımcı olabilir. Meditasyon, yoga veya diğer rahatlama yöntemlerini deneyin. Sağlıklı beslenin, sağlıklı bir kiloyu koruyun, düzenli egzersiz yapın, her gece yedi ila dokuz saat uyuyun, sigara içmeyin – bunların hepsi iyi yaşam ipuçlarıdır, sadece zona geçirme şansınızı azaltmak için değil, aynı zamanda diğer birçok hastalık ve sağlık için de iyi ipuçlarıdır. şartlar da.

Herpes zoster ve varicella zoster arasındaki fark nedir?

Herpes zoster, zona için başka bir tıbbi isimdir. Varicella zoster, hem zona hem de su çiçeği hastalığına neden olan virüstür.

Her iki hastalık da döküntü oluştursa da, kızamık ve zona tamamen farklı ve ilgisiz hastalıklardır. Zona, varicella-zoster virüsünden kaynaklanır ve kızamık, rubeola virüsünden kaynaklanır.


İlgili Sağlık Makaleleri

Maymun Çiçeği Hastalığı (Monkeypox)
Zona Aşısı ( Rekombinant enjeksiyon )
su çiçeği Hastalığı
Soğuk algınlığı ve Grip
Grip Nedir (Influenza

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *