«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Boğmaca Hastalığının Etkileri

Boğmaca Hastalığının Etkileri

Boğmaca hastalığı

Boğmaca Hastalığının Etkileri; Boğmaca (boğmaca), belirgin bir öksürüğüne neden olan çok bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bu durum gelip gidebilen ve haftalarca veya aylarca sürebilen tekrarlanan, şiddetli öksürük nöbetlerine neden olabilir. Boğmaca, özellikle bebeklerde ciddi, yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabilir. Boğmaca aşısı bunu önlemeye yardımcı olabilir.

Boğmaca Hastalığının Etkileri ; Teşhis ve Tedavi

Genel Bakış

Boğmaca Hastalığı nedir?

Boğmaca olarak da adlandırılan boğmaca, çok bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur . Genellikle size uzun ve tekrarlanan öksürük nöbetleri verir. Boğmaca Hastalığının Etkileri, hastalığın ilk belirtileri ortaya çıktıktan sonra haftalarca hatta aylarca devam edebilir.

Boğmacalı bebeklerde öksürük nöbetleri yerine nefes almada zorluk yaşanabilir. Buna nefes almada duraklamaların olduğu apne gibi durumlar da dahildir. Boğmaca öksürüğü bebeklerde ciddi, yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Boğmacaya yakalanan tüm bebeklerin (1 yaşından küçük bebekler) yaklaşık üçte birinin hastanede tedaviye ihtiyacı vardır.

Boğmaca aşısı enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olabilir.

Boğmaca öksürüğü neye benziyor?

Uzun süreli öksürük, akciğerlerinizden havanın atılmasına neden olur. Öksürme krizinden sonra hızlı ve derin bir şekilde nefes almak için nefes aldığınızda, havanın solunmasına boğmaca bir öksürük sesi eşlik edebilir. Bu ses yüksek, tiz bir “boğmaca” sesidir. Boğmaca adını buradan alır. Bununla birlikte, birisi ses çıkarmadan da enfeksiyona yakalanmış olabilir.

Boğmaca Hastalığı kimleri etkiler?

Boğmaca herkesi etkileyebilir ancak en sık bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde görülür. Bebekler enfeksiyona karşı özellikle savunmasızdır çünkü en az 2 aylık olana kadar boğmaca aşısı alamazlar. Boğmacaya ebeveynlerinden, yetişkin bakıcılarından veya diğer çocuklardan yakalanabilirler.

Yetişkinler boğmacaya yakalanabilir mi?

Evet. Ancak yetişkinlerde boğmaca öksürüğü genellikle bebeklere ve çocuklara göre daha hafiftir. Bu özellikle boğmaca aşısı olan yetişkinler için geçerlidir. yetişkinlerde Boğmaca Hastalığının Etkileri daha çok soğuk algınlığına benzeyebilir . Daha hafif hastalıkları olan kişilerde “boğmaca” olmayabilir.

Ancak yetişkinlerde, özellikle de boğmaca aşısı yapılmamışsa, ciddi boğmaca vakaları gelişebilir. Onları bütün gece uyanık tutan uzun süreli öksürük nöbetleri yaşayabilirler. Bu öksürük nöbetlerini yaşayan insanlar bunun hayatlarındaki en kötü öksürüğü olduğunu söylüyor. Ayrıca günlük yaşamınızda büyük kesintilere ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Boğmaca ne kadar yaygındır?

Boğmaca aşısının geliştirilmesinden önce ABD’de her yıl yüzbinlerce boğmaca vakası yaşanıyordu.

Bugün vaka sayıları önemli ölçüde düştü. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, 2021 yılında ABD’de yaklaşık 1.600 boğmaca vakası bildirildi.

Her birkaç yılda bir salgınlar meydana gelir ve bildirilen vakalarda zirveler görülür. Ayrıca boğmaca öksürüğü küresel bir endemik olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, 2018 yılında dünya çapında 151.000’den fazla boğmaca vakası yaşandı.

Boğmaca Belirtileri ve Nedenleri

Boğmaca (boğmaca) belirtileri ateşten şiddetli öksürük ataklarına kadar değişir.

Boğmacanın belirtileri nelerdir?

Boğmacanın erken belirtileri soğuk algınlığına benzeyebilir. Bu belirtiler bir ila iki hafta sürebilir ve şunları içerebilir:

  • Hafif ateş.
  • Hafif veya ara sıra öksürük.
  • Burun akması.
  • Bebeklerde nefes almada duraklama (apne).

Birinci veya ikinci hafta geçtikten sonra boğmaca belirtileri genellikle şunları içerir:

  • 10 haftaya kadar veya daha uzun süre aralıklı olarak tekrarlayan uzun süreli, tekrarlanan veya şiddetli öksürük atakları (paroksizmler).
  • Öksürük durduktan sonra nefes alırken boğmaca sesi duyulur.
  • Kusma.
  • Uzun süreli öksürük nedeniyle bitkinlik.

Boğmaca belirtileri dört hafta sonra azalmaya başlar, ancak öksürük nöbetleri semptomların başlamasından aylar sonra tekrarlayabilir.

Boğmaca hastalığına ne sebep olur?

Bordetella pertussis adı verilen bir bakteri türü boğmacaya neden olur. Bu durum, bakterilerin solunum sisteminize girmesiyle başlar . Solunum yolunuzun astarındaki küçük, saç benzeri uzantılara (kirpikler) bağlanırlar. Daha sonra kirpiklerinize zarar veren ve solunum yollarınızın şişmesine neden olan zehirler (toksinler) salgılarlar. Bu şişlik, mukus salgılarınızın artmasına neden olur ve bu da şiddetli öksürüğe neden olur.

Boğmaca hastalığı bulaşıcı mıdır?

Evet. Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda bakterileri içeren küçük solunum damlacıklarını havaya yayabilirsiniz. Çevrenizdeki insanlar bu bakteri içeren damlacıkları soluyarak enfeksiyon kapabilirler. Belirtiler ortaya çıkmadan önce bile bulaşıcı olabilirsiniz ve öksürüğün başlamasından sonra iki haftaya kadar bulaşıcı kalabilirsiniz.

Teşhis ve Testler

Boğmaca hastalığı nasıl teşhis edilir?

Bir sağlık uzmanı fizik muayene yapacak ve semptomlarınız hakkında sorular soracaktır. Burnunuzun içindeki mukus örneğini almak için pamuklu çubuk kullanabilirler. Ayrıca bir şırıngayı salin sıvısıyla doldurup burnunuzdan ve boğazınızın arkasından yıkayarak da örnek alabilirler.

Doktorunuz, numuneleri bir teknisyenin Bordetella bakterisinin varlığı açısından analiz edeceği bir laboratuvara gönderecektir . Doktorunuz ayrıca bakterilerin varlığını doğrulamak için kan testleri talep edebilir.

Yönetim ve Tedavi

Boğmaca hastalığının tedavisi nedir?

Boğmaca tedavisi tanı konulduktan sonra mümkün olan en kısa sürede başlamalıdır. Bir uzman , hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için antibiyotik reçete edecektir . Ancak antibiyotikler öksürüğünüzü önleyemez veya tedavi edemez.

Öksürük şurupları ve diğer ilaçlar öksürük nöbetlerinizi hafifletemez; bu nedenle semptomlarınızı yönetmek için diğer evde tedavi yöntemlerini kullanmanız gerekecektir.

Boğmaca enfeksiyonu olan biriyle yakın temasta bulunduysanız, boğmacaya maruz kaldıktan sonraki üç hafta içinde boğmaca tedavisine başlamalısınız. Bir uzman muhtemelen antibiyotik de önerecektir.

Bebeğinizde bu durum gelişirse, hastanede boğmaca tedavisine ihtiyaç duyabilir. Boğmaca öksürüğü zatürre veya solunum problemleri gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir . Enfeksiyonu tedavi etmek ve komplikasyonları önlemek için bir sağlık uzmanı şunları yapacaktır:

  • Bebeğinizin solunum yollarını açık tutun. Mukus emmek zorunda kalabilirler.
  • Bebeğinizin nefesini izleyin. Gerekirse onlara oksijen verecekler.
  • Dehidrasyonu önleyin veya tedavi edin . Bebeğinizin sıvı alması için IV’e ihtiyacı olabilir.

Önleme

Boğmaca hastalığını nasıl önleyebilirim?

Boğmaca aşısını yaptırmak boğmacaya yakalanmayı önlemenin en iyi yoludur. Doktorlar tüm çocuklara difteri-tetanoz-boğmaca (DTaP) aşısını yaptırmalarını önermektedir. Bu, onları difteri ve tetanoza karşı da koruyan bir kombinasyon aşıdır. Güvenli ve etkilidir.

Çocuklara aşağıdaki önerilen aşılama planına göre beş kez DTaP aşısı yapılmalıdır :

  • İlk doz: 2 aylık.
  • İkinci doz: 4 aylık.
  • Üçüncü doz: 6 aylık.
  • Dördüncü doz: 15 ila 18 ay arası.
  • Beşinci doz: 4 ila 6 yaş arası.

Doktorlar, yetişkinler için bir takviye aşısı önermektedir çünkü yetişkinler, bebeklerde boğmaca enfeksiyonunun en muhtemel kaynağıdır. Yetişkinlerin boğmacaya karşı bağışıklığı yaşlandıkça azaldığından, bebeklere bakan tüm yetişkinlerin destek takviyesi alması önemlidir.

Boğmaca enfeksiyonu olan yetişkinlere bronşit veya sinüs enfeksiyonu olduğu söylenebilir ve bu kişiler bilmeden daha ciddi komplikasyon riski taşıyan duyarlı bebeklere bulaştırabilir.

19 ila 64 yaş arasındaki yetişkinlerin, Tdap aşısı adı verilen tek seferlik destekleyici boğmaca aşısı olması gerekir .

64 yaş üstü yetişkinlerin de, 12 aydan küçük bebeklerle yakın temasta bulunacakları takdirde takviye aşısı yaptırmaları gerekmektedir. Hamilelere gebeliklerinin üçüncü trimesterinde (27. ve 36. haftalar arasında) Tdap enjeksiyonu yapılmalıdır. Her hamilelik sırasında Tdap enjeksiyonu yaptırmaları gerekir.

Aşı, bebeklere boğmacaya karşı kısa süreli koruma sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca onları enfeksiyonla ilişkili ciddi komplikasyonlara karşı da koruyabilir. Hamileyseniz aile üyelerinin ve bakıcıların da aşı yaptırarak boğmacaya karşı önlem almasını sağlamalısınız.

Görünüm / Prognoz

Boğmaca öksürüğüm varsa ne bekleyebilirim?

Boğmaca başlangıçta soğuk algınlığına benzeyebilir. Ancak eninde sonunda bu durumun habercisi olan boğmaca öksürüğü sesi gelişebilir. Hızlı teşhis ile enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olabilecek antibiyotiklere başlayabilirsiniz.

Ancak antibiyotikler öksürüğü tedavi etmez. Öksürük dönemleriniz haftalarca, hatta aylarca sürebilir. Boğmaca öksürüğü bebeklerde ve çocuklarda daha ciddidir ve ciddi komplikasyonlar gelişebilir.

Boğmacanın komplikasyonları nelerdir?

Boğmaca öksürüğü, özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde ciddi, yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Bebeklerin yaklaşık üçte birinin hastanede bakıma ihtiyacı olacaktır. Bu bebeklerden:

  • Her 3 kişiden 2’sinde (%68) nefes almada apne adı verilen duraklamalar gelişecektir.
  • 5 kişiden 1’inde (%22) zatürre gelişecektir.
  • 50 kişiden 1’inde (%2) şiddetli, kontrol edilemeyen titreme (kasılma) dönemleri yaşanacaktır.
  • 150 kişiden 1’inde (%0,6) ensefalopati adı verilen bir beyin hastalığı gelişecektir.
  • 100 kişiden 1’i (%1) ölecek.

Yetişkinlerde de komplikasyonlar gelişebilir ancak bunlar genellikle daha az şiddetlidir. Kalıcı, şiddetli bir öksürüğünüz varsa şunları yapabilirsiniz:

  • Bayılmak.
  • Bir kaburgayı kırın (kırın).
  • Mesane kontrolünü kaybet.
  • İstemeden kilo verin.

Beraber yaşamak

Kendime nasıl bakarım?

Boğmacanız varsa belirtilerinizi evde yönetmenize yardımcı olmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır:

  • Bol bol dinlenin.
  • Dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı içirin.
  • Akciğerlerinizi rahatlatmak ve solunum sisteminizdeki mukusu gevşetmek için soğuk buharlı nemlendirici kullanın.
  • Doktorunuzun önerdiği antibiyotikleri talimatlara uygun olarak alın.
  • Doktorunuzun tarafından tavsiye edilmedikçe öksürük ilacı almayın.
  • Evinizi duman ve toz gibi öksürük nöbetlerini tetikleyebilecek tahriş edici maddelerden uzak tutun.

Sağlık uzmanımı ne zaman görmeliyim?

Herhangi bir dehidrasyon belirtisi geliştirirseniz derhal sağlık uzmanınıza başvurmalısınız. Dehidrasyon belirtileri şunları içerebilir:

  • Kuru ağız.
  • Aşırı susuzluk.
  • Tükenmişlik.
  • Daha az işemek (idrarın azalması).
  • Kas Güçsüzlüğü.
  • Baş ağrısı.
  • Baş dönmesi veya baş dönmesi.

Ek Ortak Sorular

Krup ve boğmaca öksürüğü – fark nedir?

Krup ve boğmaca, bebekleri ve çocukları yaygın olarak etkileyen solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Hem krup hem de boğmaca belirgin bir öksürüğe neden olabilir. Birisi krup hastası olduğunda havlamaya benzer bir öksürük gelişebilir. Boğmacanın sesi daha çok tiz bir nefes alma ya da “boğmaca” gibidir.

Krup viral bir enfeksiyondur, boğmaca ise bakteriyel bir enfeksiyondur . Bir parainfluenza virüsü genellikle krupiye neden olur. Bunu önleyecek bir aşı mevcut değildir ve antibiyotikler onu tedavi edemez. Ancak boğmacanın aksine krup genellikle yaklaşık bir hafta içinde kendi kendine düzelir.

Bir not

Boğmaca Hastalığının Etkileri; Boğmaca (boğmaca), şiddetli, uzun süreli öksürük ataklarına veya nefes alma zorluklarına neden olabilen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Özellikle bebeklerde hayatı tehdit eden hastalıklara neden olabilir.

Sizde veya çocuğunuzda yüksek, “boğmaca” şeklinde bir öksürük gelişirse veya bebeğinizin nefes almakta zorluk çektiğini fark ederseniz hemen tedaviye başvurun. Henüz yapmadıysanız enfeksiyonu önlemek için boğmaca aşısını yaptırın.

Referanslar


 

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *