«
  1. Anasayfa
  2. SAĞLIK REHBERİ
  3. Otolog Kök Hücre Nakli Nedir?

Otolog Kök Hücre Nakli Nedir?

Otolog kök hücre nakli

Otolog Kök Hücre Nakli Nedir; Kanser veya kan hastalığı vücudunuzun sağlıklı hücre üretme yeteneğini etkiliyorsa, otolog kök hücre naklinden yararlanabilirsiniz. Bu prosedür, vücudunuzda bulunan anormal veya hasarlı kök hücrelerini  sağlıklı olanlarla değiştirme uygulamasıdır.

Otolog Kök Hücre Nakli Nedir?

GENEL BAKIŞ

Otolog kök hücre nakli nedir?

Otolog nakil “Otomatik” kendi kendine anlamına gelir, bu nedenle bu prosedür, yüksek doz kemoterapiden zarar görmüş kök hücreleri değiştirmek için kendi kök hücrelerinizi kullanır. Nakledilen hücreler, vücudunuzun sağlıklı kök hücreler üretmesine yardımcı olur.

Vücudunuzdaki tüm hücreler kök hücre olarak başlar. Erken evrelerinde, çoğu kök hücre kemiklerinizin içindeki süngerimsi materyalde (kemik iliği) yaşar. Olgunlaştıkça çoğu kan hücresi olur. Ayrıca vücudunuzdaki hücre gelişimini ve onarımını desteklerler.

Neden kök hücre nakline ihtiyacım olabilir?

Kemik iliğini etkileyen veya kan hücrelerinizde başlayan bir kanser türünüz varsa kök hücre nakline ihtiyacınız olabilir. Bu içerir:

  • Çoklu miyelom .
  • Hodgkin lenfoma .
  • Hodgkin olmayan lenfoma .

Otolog kök hücre nakilleri ayrıca aşağıdakiler gibi diğer durumlar için de kullanılır:

Bazı katı tümör türleri

  • Testis kanseri dahil olmak üzere germ hücreli tümörler .
  • Nöroblastom .
  • Yumuşak doku sarkomu .

Otoimmün hastalıklar

  • Multipl skleroz .
  • Skleroderma .

Otolog kök hücre nakli tek seçeneğim mi?

allojenik kök hücre nakli; Başka bir nakil türü, sağlıklı bir donörden alınan hücreleri kullanır (allojenik kök hücre nakli). Bu naklin başarılı olması için, bir kardeş gibi, genetik materyali sizinkine benzer bir donör bulmak çok önemlidir. Ancak bazı insanlar ve bazı teşhisler için allojenik nakil tek seçenek olabilir.

Sizin için en iyi olan seçenek, teşhisinize ve diğer tıbbi ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Allojenik kök hücre nakli, kronik miyeloid lösemi , akut miyeloid lösemi ve miyelodisplastik sendrom gibi kemik iliği bozuklukları olan kişiler için en iyi seçenektir .

PROSEDÜR DETAYLARI

Otolog kök hücre nakline nasıl hazırlanılır?

İlk aşama, kök hücrelerin toplanmasını ve işlenmesini içerir. Kök hücreler kanınızdan, kemik iliğinizden veya kordon kanınızdan toplanabilir. Süreç şunları içerir:

  • Kök hücre bağışlamak için yeterince sağlıklı olup olmadığınızı belirlemek için akciğer fonksiyon testi, kalp fonksiyon testi ve kemik iliği biyopsisi gibi testler yaptırmak .
  • Vücudunuzu kemik iliğinizden kök hücre üretmesi ve salması için tetikleyen büyüme faktörü enjeksiyonları almak.
  • Hasat olarak bilinen kök hücrelerin toplanması.
  • Kanınızı kök hücreleri temizleyen bir makineden geçiriyorsunuz. Bu işlem aferez olarak bilinir.
  • Kök hücre toplama işlemini birkaç kez tekrarlamak.
  • Sıvı nitrojen ile kök hücrelerin dondurulması.
  • Nakil için hazır olana kadar onları bir labaratuarda saklamak.

Otolog kök hücre naklinden önce başka neler olur?

Hasat işleminden sonra kanser hücrelerini öldürmek için yüksek doz kemoterapi alırsınız . Kemoterapi ayrıca kemik iliğinizdeki kan hücrelerinin geri kalanını da yok eder. Bazı insanlar da radyasyon tedavisi görür . Bu işleme koşullandırma denir.

Kök hücre nakli nasıl çalışır?

Kemoterapiyi (ve gerekirse radyasyon tedavisini) tamamladıktan sonra, nakliniz için hazırsınız. Diğer nakil türleri gibi ameliyat gerektirmez. Bunun yerine, sağlık hizmeti sağlayıcılarınız bir intravenöz kateter kullanarak kök hücreler verir.

Kök hücreler, kemik iliğinize ulaşmak için kan dolaşımınızdan geçer. Orada anormal olanların yerini alacak yeni kan hücreleri üretirler. Engraftment olarak bilinen bu süreç birkaç hafta sürebilir. Süreci hızlandırmak için büyüme faktörü enjeksiyonları alabilirsiniz. Kan hücresi sayımlarınız güvenli seviyelere dönene kadar hastanede kalmanız gerekecek.

RISKLER / FAYDALAR

Otolog kök hücre naklinin faydaları nelerdir?

Başarılı bir nakil, birçok insanın kanserden kurtulmasına veya kanserin ilerlemesini geciktirmesine yardımcı olur.

Otolog kök hücre nakli ile ilişkili riskler nelerdir?

Kök hücre nakli sürecinin her adımı risk taşır. İçerirler:

  • Mobilizasyon için büyüme faktörlü kemik ağrısı.
  • Aferez sırasında ellerinizde veya ayaklarınızda baş dönmesi veya karıncalanma.
  • Ağrı, yorgunluk ve mide bulantısını içeren kemoterapinin yan etkileri .
  • Kolay morarma ve aşırı kanama. Otolog kök hücre nakli yapılan birçok kişinin kan veya trombosit transfüzyonuna ihtiyacı vardır .
  • Engraftrasyon gerçekleşene kadar enfeksiyon ve diğer hastalıklar. Geçmişte sizi hasta etmemiş olabilecek mikroplar ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
  • Enflamasyon ve pnömoni dahil akciğer sorunları .

KURTARMA

Otolog kök hücre naklinde iyileşme nasıldır?

Engraftrasyon gerçekleşene kadar bağışıklık sisteminiz zayıftır çünkü kemoterapi tüm kan hücrelerinizi yok eder. Daha yüksek enfeksiyon riskiyle karşı karşıyasınız, bu nedenle iyileşmenin ilk bölümünde hastanede kalmanız önemlidir.

Eve vardığınızda, yorgun hissetmeyi bekleyebilirsiniz. Bazı günler, eski halin gibi hissedebilirsin. Diğer günlerde yataktan kalkamayacak kadar yorgun olabilirsiniz. Tamamen iyileşmesi birkaç ay sürebilir.

Fiziksel yan etkilere ek olarak duygusal zorluklarla da karşılaşabilirsiniz. İyileşmenin öngörülemezliği, yaşamınızda ilerlemeyi zorlaştırabilir. Naklin başarılı olup olmayacağı konusunda endişe duyabilirsiniz.

Ayrıca, tedavinizin bir parçası olan ilaçlar görünümünüzü ve kendi imajınızı etkileyebilir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, bu süreyi biraz daha kolaylaştırmak için danışmanlığa ve ek kaynaklara erişmenize yardımcı olabilir.

Otolog kök hücre nakillerinin başarı oranı nedir?

Otolog kök hücre nakillerinin başarı oranı, teşhisiniz ve durumunuzun ne kadar şiddetli olduğu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Diğer değişkenler, sahip olabileceğiniz ek tıbbi sorunları ve kemoterapiyi ne kadar iyi tolere ettiğinizi içerir.

Bir nakilden sonra hastalık belirtileri geri dönse bile, kimerik antijen reseptörü T-hücresi (CAR T) tedavisi gibi yeni tedaviler de dahil olmak üzere seçenekleriniz olabilir.

DOKTORUNUZU NE ZAMAN ARAMALISINIZ?

Otolog kök hücre naklinden sonra sağlık uzmanımla ne zaman iletişime geçmeliyim?

Komplikasyon belirtileri yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanınıza başvurmanız önemlidir. Bunlar şunları içerir:

  • Ateş .
  • Titreme .
  • Nefes darlığı (dispne) .
  • Öksürme, hapşırma veya burun akıntısı.
  • Sık idrara çıkma veya ağrılı idrara çıkma (dizüri) .
  • Döküntü.
  • Baş dönmesi/baş dönmesi

Bir not

Otolog kök hücre nakli, hasarlı veya hastalıklı hücreleri değiştirmek için kendi kök hücrelerinizi kullanır. Bu tedaviyle ilişkili birçok risk vardır ve iyileşmesi birkaç ay sürebilir. Ancak nakiller ayrıca bazı kişilerin kanserden kurtulmasını veya kanserin ilerlemesini geciktirmesini sağlar.

Kök hücre nakli yaptırıp yaptırmama kararı sizin. Eşsiz koşullarınız için geçerli olan riskleri ve faydaları doktorunuzla tartışmak, sizin için en iyisinin ne olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.


İlgili Sağlık Makaleleri

Beyaz Kan Hücreleri Taraması
Kronik Hastalık Anemisi
Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bademcik Taşı Neden Olur?


Kaynaklar

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *