«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Soğuk algınlığı ve Grip

Soğuk algınlığı ve Grip

soğuk algınlığı ve grip

Soğuk algınlığı ve grip, burnunuzu, boğazınızı, sinüslerinizi ve soluk borusunu (nefes borusu) etkileyen bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. 200’den fazla farklı virüs soğuk algınlığına neden olabilir Enfeksiyonlara virüsler neden olur. Soğuk algınlığı ve grip aynı semptomların çoğuna sahiptir.

Soğuk algınlığı ve Grip

Soğuk algınlığı ve grip nedir?

Soğuk algınlığı burun, ağız, boğaz ve akciğerler – algınlığı ve grip (influenza) üst solunum sisteminin enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlara virüsler neden olur.

Soğuk algınlığı veya grip olduğumu nasıl anlarım?

Soğuk algınlığı ve grip aynı semptomların çoğuna sahiptir. Bununla birlikte, soğuk algınlığı semptomları genellikle grip semptomlarından daha hafiftir ve daha yavaş gelişir.

Soğuk algınlığı ve grip belirtileri nelerdir?

Soğuk algınlığı ve Grip Belirtileri

Belirti Soğuk Algınlığı Grip
Ateş Yetişkinler-nadir; çocuklar- bazen Yüksek ateş (100°F ve üzeri; 3 ila 4 gün sürebilir)
Burun akması Yaygın (Burun akıntısı sarı veya yeşil renkli olabilir) Ara sıra
Tıkalı burun Yaygın Ara sıra
Baş ağrısı Bazen (genellikle hafif) Yaygın
Vücut ağrıları Bazen (genellikle hafif) Yaygın (şiddetli olabilir)
Tükenmişlik Bazen (genellikle hafif) Yaygın (2-3 haftaya kadar sürebilir)
tükenme Hiçbir zaman Yaygın (grip başlangıcında)
Üşüme, ter Numara Yaygın (aşırı)
Mide bulantısı Yaygın olmayan Yaygın
İştah kaybı Ara sıra Yaygın
Hapşırma Yaygın Ara sıra
Öksürük Yaygın Yaygın (yoğun olabilir)
Boğaz ağrısı Yaygın Ara sıra
Göğüs tıkanıklığı, rahatsızlık Yaygın (hafif ila orta) Yaygın (şiddetli olabilir)
Sulu gözler Yaygın Ara sıra

Soğuk algınlığı ve grip ilaçlarla “tedavi edilebilir” mi?

Hiçbir ilaç soğuk algınlığı ve gribi “tedavi edemez”. Bununla birlikte, soğuk algınlığı ve grip semptomlarının neden olduğu rahatsızlığı hafifletebilecek birçok reçetesiz (OTC) ilaç vardır. Ayrıca, gribi tedavi edebilen ve önleyebilen reçeteli ilaçlar ve bir aşı vardır.

Antibiyotikler hakkında not : Soğuk algınlığı ve grip virüslerin neden olduğu ve antibiyotiklerle tedavi edilemez. Antibiyotikler, boğaz ağrısı ve kulak, deri ve idrar yolu enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır .

Tedavi edemeyecekleri enfeksiyonlar için antibiyotik kullanmak, antibiyotikleri tedavi etmeleri gereken enfeksiyonlar için daha az etkili hale getirir (antibiyotik direnci adı verilen bir durum). Soğuk algınlığı ve grip tedavisi için asla antibiyotik kullanmayın.

Belirli soğuk algınlığı ve grip semptomlarından kaynaklanan rahatsızlığı hafifletmek için aşağıdaki OTC ilaç türlerini kullanmayı düşünün:

  • Ateşi ve ağrıyı azaltmak için – analjezikler: Genellikle asetaminofen (Tylenol®) tercih edilir. İbuprofen (Advil®) veya naproksen (Naprosyn®) de yaygın olarak kullanılmaktadır. Reye sendromu geliştirme riski nedeniyle aspirinden kaçınılmalıdır. (Reye sendromu tüm vücut organlarını etkileyen ve en çok beyin ve karaciğer için zararlı olan bir durumdur.)
  • Asetaminofen ile ilgili not : Soğuk ilaç paketinin tüm etiketlerini okuyun. Asetaminofen içeren birden fazla ilaç almayınız. Çok fazla asetaminofen almak karaciğerinize zarar verebilir. Asetaminofen dozları günde dört gramı geçmemelidir. Karaciğer hasarı veya karaciğer sorunları olan kişiler günde iki gram asetaminofeni geçmemelidir.
  • Burnu kurutmak için – antihistaminikler: Difenhidramin (Benadryl®) gibi bir antihistamin deneyin . Bu ürünler uykunuzu getirebileceğinden, bu ilaçları kullanırken araba kullanmaktan ve diğer karmaşık işlerden kaçının. Loratadin (Claritin®), mevcut (OTC), uyuşuk olmayan bir alternatiftir, ancak soğuk algınlığı ve grip semptomlarını azaltmak için diğer antihistaminikler kadar etkili olmayabilir. Diğer OTC antihistaminikler arasında Allegra®, Zyrtec® ve Xyzal® bulunur.
  • Tıkanmış bir burnu rahatlatmak için – dekonjestanlar: Psödoefedrin (Sudafed®) gibi bir oral dekonjestan deneyin. Ancak bu ilaçları alırken uykusuzluk, sinirlilik ve sinirlilik oluşabilir. Hamile veya kontrolsüz yüksek tansiyonu olanlar psödoefedrin ürünlerinden kaçınmalıdır. OTC ilaçlarında genellikle dekonjestanlar diğer ilaçlarla (özellikle antihistaminikler) birleştirilir. Bir ilacın adının sonundaki “-D”, oral dekonjestan içerdiği anlamına gelir.
  • Burun akıntısını veya sinüs basıncını hafifletmek için – nazal steroidler: Flutikazon (Flonase®, reçetesiz satılır) veya mometazon (Nasonex®; reçete gerekir) gibi ilaçlar semptomları hafifletebilir. Bu ilaçlar mevsimsel alerjiler için de kullanılır. Bunlar Afrin® veya diğer OTC burun preparatları ile aynı değildir. Antihistaminikler de yardımcı olacaktır.
  • Burnunuzu sümkürmeyi kolaylaştırmak veya öksürük/mukus üretimini gevşetmek için — balgam söktürücüler: Guaifenesin’i (Robitussin®, Mucofen®, Humibid LA®, Mucinex®, Humibid E®) deneyin. Bu ürünler burun ve ağızdan çıkan kalın, rengi bozulmuş drenajın incelmesine yardımcı olur.
  • Öksürüğü azaltmak için – öksürük kesiciler: Dekstrometorfan öksürüğü bastırmaya yardımcı olabilir.
  • Boğaz ağrısını gidermek için : Boğaz pastillerini (Cepacol® gibi) deneyin veya günde birkaç kez ılık tuzlu su ile gargara yapın. Analjezikler de faydalıdır.
  • Diğer semptomlar için : OTC soğuk ürünleri (örneğin, Nyquil® veya Tylenol Cold & Sinus®) çok fazla rahatlama sağlayabilir. Belirtilerinize en uygun soğuk algınlığını bulmak ve o ilacın sizin için güvenli olup olmadığını belirlemek için ürün etiketlerini okuduğunuzdan emin olun.

Gribi tedavi etmenin ve önlemenin diğer yolları nelerdir?

Grip tedavisi ve önlenmesi için antiviral reçeteli ilaçlar ve yıllık grip aşısı mevcuttur.

Reçeteli grip önleyici ilaçlar arasında amantadin (Symmetrel®), rimantadin (Flumadine®), zanamivir (Relenza®) ve oseltamivir (Tamiflu®) bulunur. Bu ilaçlar gribi iyileştirmez, ancak semptomları hafifletebilir ve daha çabuk iyi hissetmenizi sağlayabilir. Sadece grip benzeri semptomların ilk 48 saatinde kullanıldığında etkilidirler.

Grip olan sağlıklı insanlar için bu ilaçlara gerek yoktur. Genellikle gripten çok hasta olan (örneğin hastaneye kaldırılanlar) veya uzun süreli kronik tıbbi rahatsızlıkları ( şeker hastalığı veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı, astım) veya ileri yaş.

Grip aşısı (aşı ve burun spreyi ile) . Şu anda soğuk algınlığına karşı bir aşı bulunmamakla birlikte, gripten korunmak için bir aşı bulunmaktadır. Aşı hem atış hem de burun spreyi ile mevcuttur. Bağışıklık sistemini virüslere maruz bırakarak çalışır.

Vücut, gribe karşı antikorlar (vücudun savunma sistemi) oluşturarak yanıt verir. Grip aşısı ölü grip virüsleri içerir. Burun spreyi canlı, ancak zayıflamış grip virüsleri içerir. Burun spreyi sadece sağlıklı çocuklar ve 2 ila 49 yaş arası ve hamile olmayan yetişkinler için onaylanmıştır.

Kimler yıllık grip aşısı yaptırmalı?

Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC), aşağıdaki grupların Kasım ve Şubat (grip mevsimi) arasında yıllık grip aşısı yaptırmasını önerir:

  • Altı aylık ve daha büyük tüm insanlar.

Grip komplikasyonları açısından yüksek risk taşıyan belirli kişilerin ve yüksek komplikasyon riski taşıyan kişilerle temas halinde olan kişilerin grip aşısı olmaları özellikle önemlidir. Yüksek risk altındaki bu kişiler şunları içerir:

  • Huzurevleri ve diğer uzun süreli bakım tesislerinin sakinleri.
  • Astım, kalp hastalığı, diyabet, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları ve kronik akciğer hastalıkları gibi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler.
  • Zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler, örneğin kanser, HIV/AIDS veya kronik steroid kullanıcıları olan kişiler.
  • Gripten kaynaklanan komplikasyon riski taşıyan hastaların aile üyeleri ve bakıcıları.
  • Grip mevsiminde hamile olan – veya olacak – kadınlar (trimesterden bağımsız olarak).
  • Hastanelerde, huzurevlerinde, uzun süreli bakım tesislerinde ve diğer sağlık tesislerinde hastalarla yakın temasta bulunan sağlık çalışanları.
  • Uzun süreli aspirin tedavisi alan altı ay ile 18 yaş arasındaki bebekler ve çocuklar. Bu, bu bireyleri grip enfeksiyonundan sonra Reye sendromu yaşama riskine sokar.
  • Amerikan Kızılderilileri/Alaska yerlileri.
  • Beş yaşın altındaki çocuklarla yakın temasta bulunan kişiler – örneğin, çocuklarla yaşayan insanlar, dadılar ve kreş görevlileri.
  • Morbid obez olan kişiler (vücut kitle indeksi 40 veya daha yüksek).

Grip aşısından veya burun spreyinden grip kapabilir miyim?

Hayır, grip aşısı veya burun spreyi ile grip olmazsınız. Bununla birlikte, bazı insanlar aşı olmalarına rağmen yine de grip olabilirler. Bu vakalarda grip semptomları, grip olan aşılanmamış kişilere kıyasla daha hafiftir.

Soğuk algınlığı ve gripten korunmak için başka ne yapabilirim?

Ellerinizi sık sık sabun ve su veya alkollü el mendilleri ile yıkayınız. Soğuk algınlığı ve grip virüsleri, enfekte bir kişiye dokunduktan sonra burnunuza veya ağzınıza dokunmak, enfekte bir kişinin hapşırması veya öksürmesinin havasını solumak veya virüsle temas eden nesnelere dokunduktan sonra burnunuza dokunarak yayılır.

Diğer önleme ipuçları, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak , bolca uyumak, bol sıvı içmek (günde sekiz ons bardak sıvı içmeye çalışmak) ve soğuk algınlığı olan kişilerle yakın temastan kaçınmaktır. Ayrıca, yıllık grip aşısı olun.

Soğuk algınlığı veya grip kötüleşirse ne olabilir?

Kötüleşen soğuk algınlığı veya grip şunlara yol açabilir:

  • Zatürre.
  • Bronşit.
  • Sinüs enfeksiyonları .
  • Kulak enfeksiyonu .
  • Astım ve konjestif kalp yetmezliği gibi mevcut sağlık sorunlarının kötüleşmesi.

Gribin tetiklediği komplikasyonlar hastaneye yatışlara, yaşamı tehdit eden durumlara ve hatta ölüme neden olabilir.

Ne Zaman Doktora gitmeliyim?

Aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız Hemen Doktorunuza başvurun:

  • 10 gün sonra devam eden veya kötüleşen semptomlar.
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk.
  • Üç veya daha fazla gün boyunca yüksek ateş (102 ° F’den yüksek).
  • Göğsünüzde ağrı veya basınç.
  • Kan tükürme.
  • Ani baş dönmesi veya bayılma hissi.
  • Şiddetli kusma .
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon.
  • Şiddetli sinüs ağrısı.
  • Boyunda veya çenede şişmiş bezler.

İlgili Sağlık Makaleleri

Mide Gribi (Viral Gastroenterit) Nedir 
Domuz Gribi Belirtileri (H1N1)
Bebeklerde Soğuk Algınlığı
Soğuk Algınlığı
Grip Nedir (Influenza)

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *