«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Helikobakter Pilori Enfeksiyonu

Helikobakter Pilori Enfeksiyonu

Helikobakter pilori Enfeksiyonu

Helikobakter pilori enfeksiyonu ülser hastalığına ve gastrite neden olabilen bir bakteridir. Çoğunlukla çocuklarda görülür. Enfekte olanların sadece %20’si semptomlara sahiptir.

Helikobakter pilori Enfeksiyonu

Helikobakter Pilori Enfeksiyonu Nedir?

H. pilori peptik ülser hastalığına ve gastrite neden olabilen bir bakteridir. Çoğunlukla çocuklarda görülür. Enfekte olanların sadece %20’si semptomlara sahiptir. Semptomlar donuk veya yanan mide ağrısı, plansız kilo kaybı ve kanlı kusmayı içerir. H-pylori’nin neden olduğu ülserler genellikle antibiyotik ve proton pompası inhibitörlerinin kombinasyonları ile tedavi edilir.

Bir  Helikobakter pilori enfeksiyonu enfeksiyonu nedir ?

H. pylori (Helicobacter pylori ) mide veya oniki parmak bağırsağında (ince bağırsağın ilk kısmı) enfeksiyona neden olabilen bakterilerdir. Peptik ülser hastalığının en yaygın nedenidir . H. pylori ayrıca mide zarını (gastrit ) alevlendirebilir ve tahriş edebilir . Tedavi edilmeyen, uzun süreli H. pylori enfeksiyonu mide kanserine (nadiren) yol açabilir .

Helikobakter pilori enfeksiyonu kimlerde olur ?

Helikobakter pilori bakterileri dünya nüfusunun yaklaşık %50 ila %75’inde bulunur. Çoğu insanda hastalığa neden olmaz. H. pylori enfeksiyonu çoğunlukla çocuklarda görülür. Gelişmekte olan ülkelerde daha yaygındır. ABD’de H. pylori bakterileri 10 yaşın altındaki çocukların yaklaşık %5’inde bulunur. Enfeksiyonun en çok kalabalık koşullarda ve sanitasyonun yetersiz olduğu bölgelerde yaşayan çocuklarda görülmesi olasıdır.

Helikobakter pilori enfeksiyonu  Bulaşıcımıdır ?

Evet, Helikobakter pilori enfeksiyonu insandan insana bulaşabilir. H. pylori tükürükte, dişlerde plak ve kakada bulunur. Enfeksiyon öpüşme yoluyla ve bağırsak hareketinden sonra iyice yıkanmamış kişilerin ellerinden bakteri bulaşarak yayılabilir.

Bilim adamları düşünmek H. pylori da içinden yayılması olabilir H. pylori Kontamine su ve yiyecek.

H. pylori enfeksiyonu ile mide kanseri arasındaki ilişki nedir ?

Eğer bir _H’niz varsa. pylori enfeksiyonu, daha sonraki yaşamda mide kanseri riskiniz artar. Ailenizde güçlü bir mide kanseri geçmişi varsa ve diğer kanser risk faktörleri varsa, mide ülseri semptomlarınız olmasa bile sağlık uzmanınız H. pylori antikorları için test yapılmasını önerebilir . Tarama ve tedaviye ek olarak, doktorunuz diyetinize daha fazla meyve, sebze ve lif eklemek gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Sağlayıcınızla düzenli kontroller yapmak ve tavsiyelerine uymak kanser riskinizi azaltabilir.

H. pylori enfeksiyonu nasıl zarar verir?

H. pylori , mide astarı ve duodenumun mukus tabakasında çoğalır. Bakteriler, üreyi amonyağa dönüştüren üreaz adı verilen bir enzim salgılarlar. Bu amonyak bakterileri mide asidinden korur. As H. pylori çarpın, mide dokusunda, gastrit ve / veya peptik ülser için potansiyel müşteriler haline yiyor.

H. pylori enfeksiyonunun belirtileri nelerdir ?

H. pylori enfeksiyonu olan çocukların çoğunda semptom görülmez. Sadece yaklaşık %20’si yapıyor.

Belirtiler ve belirtiler, varsa, gastrit veya peptik ülserden kaynaklananlardır ve şunları içerir:

  • Midenizde donuk veya yanık ağrı (genellikle yemekten birkaç saat sonra ve geceleri). Ağrınız dakikalar veya saatler sürebilir ve birkaç günden haftalara kadar sürebilir.
  • Plansız kilo kaybı.
  • Şişkinlik.
  • Bulantı ve kusma (kanlı kusma).
  • Hazımsızlık (dispepsi).
  • Geğirme.
  • İştah kaybı.
  • Koyu dışkı (dışkınızdaki kandan).

Helikobakter pilori enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

Sağlık uzmanınız, H. pylori bakterisinin peptik ülserin nedeni olabileceğinden şüpheleniyorsa , aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını isteyebilir:

  • Bir nefes testi : Bu testte, bir solüsyon içmeden önce ve içtikten sonra bir torbaya nefes verirsiniz. Test, solüsyonu içmeden önce ve içtikten sonra nefesinizde salınan karbondioksit miktarını ölçer. Çözeltinin içilmesinden sonra daha yüksek bir seviye, H. pylori’nin mevcut olduğu anlamına gelir .
  • Dışkı testi: Bu test , dışkı örneğinde H. pylori kanıtı arar .
  • Üst endoskopi : Boğazdan mideye esnek bir tüp sokulur. H. pylori varlığının test edilmesi için mide veya bağırsak astarından küçük bir doku örneği alınır.

Helikobakter pilori enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Belirtileriniz yoksa tedavi olmanıza gerek yoktur. Size H. pylori teşhisi konduysa , nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar almaktan kaçının. Bu ilaçlar ülser geliştirme riskinizi artırabilir.

H. pylori’nin neden olduğu ülserler, bir antibiyotik ve asit azaltıcı proton pompası inhibitörü kombinasyonu ile tedavi edilir.

  • Antibiyotikler: Genellikle iki antibiyotik reçete edilir. Yaygın seçenekler arasında amoksisilin, klaritromisin (Biaxin®), metronidazol (Flagyl®) ve tetrasiklin bulunur.
  • Proton pompası inhibitörü: Yaygın olarak kullanılan proton pompası inhibitörleri arasında lansoprazol (Prevacid®), omeprazol (Prilosec®), pantoprazol (Protonix®), rabeprazol (Aciphex®) veya esomeprazol (Nexium®) bulunur.
  • Bizmut subsalisilat: Bazen bu ilaç (örn. Pepto-Bismol®), yukarıda bahsedilen antibiyotikler artı proton pompa inhibitörü kombinasyonlarına eklenir. Bu ilaç mide zarını korur.

Kombinasyon tedavisi genellikle 14 gün süreyle alınır.

Daha yeni bir ilaç olan Talicia®, iki antibiyotiği (rifabutin ve amoksisilin) ​​bir proton pompası inhibitörü (omeprazol) ile tek bir kapsülde birleştirir.

Helikobakter pilori enfeksiyonu önlenebilir mi ?

Aşağıdaki durumlarda H. pylori enfeksiyonu riskinizi azaltabilirsiniz :

  • Yemek hazırlarken temiz su için ve temiz su kullanın. (Bu, özellikle dünyanın kirli su kaynağına sahip olduğu bilinen bölgelerinde yaşıyorsanız önemlidir.)
  • Yemekten önce ve banyoyu kullandıktan sonra ellerinizi sabun ve suyla iyice (20 saniye) yıkayın.

Helikobakter pilori enfeksiyonu önleyecek bir aşı var mı ?

Henüz değil, ancak geç aşamadaki bir klinik araştırmanın umut verici sonuçları var. Bu denemede, aşı yapılan çocuklar üç yıla kadar H. pylori enfeksiyonuna karşı korunmuştur .

Helikobakter pilori enfeksiyonu iyileştiğini nasıl bileceğim ?

Sağlık uzmanınız, proton pompa inhibitörü tedavisi bittikten en az iki hafta sonra ve antibiyotik tedavisini tamamladıktan dört hafta sonra bekledikten sonra nefes ve/veya dışkı testini tekrarlayacaktır.


İlgili Sağlık Konuları

Vajinal Mantar ve Maya Enfeksiyonları
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Mesane İltihabı (Sistit)
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Mide Kanseri Belirtileri

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *