«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Haşimato Belirtileri

Haşimato Belirtileri

Haşimato Belirtileri

Hashimoto hastalığı ve Haşimato Belirtileri , tiroid bezi etkilendiğinde ve vücudun düzgün çalışmasını sağlamak için yeterli hormon üretmeyi yavaş yavaş durdurduğunda hipotiroidizme yol açabilir. Hashimoto, orta yaşlı kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve yorgunluğa ve kilo alımına neden olabilir.

Haşimato Belirtileri

Hashimoto hastalığı nedir?

Hashimoto hastalığı tiroid bezini etkiler. Ayrıca Hashimoto tiroiditi, kronik lenfositik tiroidit veya otoimmün tiroidit olarak da adlandırılır. Tiroid bezi, vücudun neredeyse tüm metabolik işlevlerini (vücudun yiyecekleri nasıl enerjiye dönüştürdüğünü) kontrol eden ve normal çalışmasını sağlayan hormonlar üretir. Hashimoto tiroiditi bir tür otoimmün hastalıktır – bağışıklık sisteminiz tiroidinizi kendi tiroidiniz olarak tanımaz ve ona saldırır.

Hashimoto hastalığı yaygındır ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 100 kişiden beşini etkiler.

Hipotiroidizm nedir?

Hashimoto’nun hipotiroidizmi , tiroid bezinin bağışıklık sistemi ona zarar verdiği için vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar.

Tiroid hormonları metabolizmayı düzenler, bu şekilde yiyecekleri enerjiye dönüştürürsünüz. Yeterli enerji olmadan vücudunuz normal şekilde çalışamaz ve işlevleri yavaşlamaya başlar.

Hipotiroidizm vücudunuzu nasıl etkiler?

Hipotiroidizm sizi duygusal ve fiziksel olarak zor olabilecek şekillerde etkileyebilir. Örneğin:

  • Hipotiroidizm nedeniyle metabolizmanız yavaşladığında, sonunda kilo alırsınız, daha sık yorgun hissedersiniz ve daha az enerjiniz olur.
  • Bulanık düşünme ve hafıza sorunları yaşayabilirsiniz (hipotiroidizm genellikle depresyon olarak yanlış teşhis edilir).
  • Kadınlar adet düzensizliği ve akışta değişiklik geliştirebilir ve hamile kalmayı zor bulabilir.
  • Giderek daha fazla kabız olabilirsiniz (bağırsak hareketinde sorun yaşayabilirsiniz), mide ekşimesi ve diğer sindirim problemleriniz olabilir.
  • Hipotiroidizm ayrıca hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel işlev bozukluğuna yol açabilir.

Yavaş bir metabolizma, hafif ila şiddetli etkilerle vücudunuzun hemen hemen her bölümünü etkileyebilir.

Hashimoto hastalığına yakalanma olasılığı en yüksek kimdir?

Hashimoto hastalığı:

  • Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.
  • Genellikle 30 ile 50 yaşları arasında görülür.
  • Ailelerde (kalıtsal) koşma eğilimindedir.
  • Bazı karaciğer rahatsızlıkları, B12 eksikliği, glüten duyarlılığı, romatoid artrit, tip 1 diyabet, lupus ve Addison hastalığı (adrenal bez durumu) gibi diğer otoimmün hastalıkları olan kişilerde gelişme olasılığı daha yüksektir.

Belirtileri ve Nedenleri

Hashimoto hastalığına ne sebep olur?

Hashimoto hastalığı otoimmün bir hastalıktır, yani vücudun bağışıklık sistemi kendi hücrelerine ve organlarına saldırır. Normalde bağışıklık sistemi vücudu bakteri, virüs ve diğer zararlı maddelerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı korur.

Hashimoto hastalığında bağışıklık sistemi, tiroid dokusuna saldıran ve zarar veren antikorlar üretir. Sonuç olarak, tiroid bezi iltihaplanır ve tiroid hormonu yapma yeteneği zarar görür ve sonunda hipotiroidizme yol açar.

Hashimoto hastalığının belirtileri nelerdir?

Bazı kişilerde ilk başta herhangi bir belirti olmayabilir. Hastalık yavaş yavaş ilerledikçe tiroid bezi büyür ( guatr adı verilen bir durum ). Guatr, Hashimoto hastalığının yaygın bir ilk belirtisidir. Guatr ağrısızdır, ancak boğazda dolgunluk hissi yaratabilir ve boynunuzun ön tarafının şişmiş görünmesine neden olabilir.

Hashimoto hastalığının zamanla gelişen diğer belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk (yorgunluk).
  • Kilo almak.
  • Soğuk hissetmek.
  • Eklem sertliği ve kas ağrısı.
  • Kabızlık (bağırsak hareketi sorunu).
  • depresyon .
  • Kabarık gözler/yüz.
  • Kuru cilt.
  • Saç inceltme/saç dökülmesi.
  • Ağır veya düzensiz dönemler.
  • Hamile kalma zorluğu.
  • Hafıza sorunları/düşünme veya konsantrasyon güçlüğü.
  • Yavaş kalp atışı.

TEŞHIS VE TESTLER

Hashimoto hastalığı nasıl teşhis edilir?

İlk olarak, sağlık uzmanınız tıbbi geçmişinizi alacak ve fizik muayene yapacaktır. Büyümüş olup olmadığını belirlemek için tiroid bezinizi hissedecektir. Ayrıca kan testleri de istenmektedir. Bunlar şunları içerir:

  • Tiroid uyarıcı hormon (TSH) testi: Yüksek bir TSH seviyesi, genellikle tiroid bezinin yeterli T4 hormonu üretmediği anlamına gelir. Bu laboratuvar genellikle en çok hipotiroidizm veya subklinik hipotiroidizm teşhisi ile tutarlıdır.
  • Serbest T4 testi: Düşük bir T4 seviyesi, kişinin hipotiroidi olduğunu gösterir.
  • Antitiroid antikor testi: Antikorların varlığı, Hashimoto hipotiroidizmi geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu gösterir.

Sipariş edilebilecek en yaygın görüntüleme testi, tiroid bezinizin ultrasonudur. Ultrason, tiroidin boyutunu ve görünümünü ve boyun bölgenizde herhangi bir nodül veya büyüme olup olmadığını gösterir.

YÖNETIM VE TEDAVI

Hashimoto hastalığı Tehlikelimi ?

hashimoto hastalığı her zaman tedaviye ihtiyaç duyar mı?

Hashimoto hastalığı olan herkes hipotiroidizm geliştirmez. Hashimoto ile tutarlı antikor seviyelerine sahip olmak, hipotiroidizm geliştirme riski daha yüksek olduğundan, Doktorunuz genellikle durumunuzu izlemeyi ve tiroid sağlığınızdaki değişiklikleri izlemeyi tercih eder.

Hashimoto hastalığı tedavisi

Hashimoto hastalığı hipotiroidizme ilerlerse, olağan tedavi levotiroksin (Synthroid®, Tirosint®, Levoxyl®, Levothroid®, Unithroid®) adı verilen sentetik (insan yapımı) bir tiroid hormonu formudur.

Bu ilaç tiroidin normal işlevini geri yükler. Hayatının geri kalanında her gün alman gerekecek. Doktorunuz ve siz, hipotiroidizminizin kontrol altında tutulduğundan emin olmak için dozunuzu nasıl ayarlayacağınızı öğreneceksiniz.

Hashimoto hastalığı ve hipotiroidizm için tiroidimi aldırmam gerekecek mi?

Hayır. Hipotiroidizm ve Hashimoto hastalığı ilaçlarla tedavi edildiğinden ameliyat gerekli değildir.

Hashimoto hastalığı olan kişiler için özel bir diyet var mı?

hashimoto hastalığı beslenme

Hashimoto hastalığı için özel bir diyet yoktur, ancak bazı gıdalar, ilaçlar veya takviyeler tiroid ilacınız olan levotiroksin emme yeteneğinizi etkileyebilir. Bunlara demir ve kalsiyum takviyeleri, ülser ilacı sukralfat, kolestiramin ve alüminyum hidroksit (bazı antasitlerde bulunur) dahildir. Bu dört saati levotiroksinden önce veya sonra almak bu sorunu çözebilir.

Diyetle ilgili sorularınız hakkında doktorunuzla konuşun.

İyi yemek ve sağlıklı bir yaşam tarzı – egzersiz yapmak, iyi uyumak ve stresi kontrol etmek – bağışıklık sisteminize yardımcı olabilir. Ne olursa olsun, hipotiroidizm teşhisi konulursa ilaçlarınızı almaya devam etmeniz gerekecektir.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Hashimoto hastalığı tehlikeli mi yoksa Hashimoto hastalığı ölümcül mü?

Tedavi edilmezse hipotiroidizm bazı ciddi komplikasyonlara ve nadir durumlarda ölüme neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Kalp büyümesi veya kalp yetmezliği gibi kalp sorunları .
  • Depresyon da dahil olmak üzere zihinsel sağlık sorunları .
  • Acil bakım gerektiren miksödem koması . Miksödem, kalp yetmezliğine, nöbetlere, komaya ve ölüme yol açabilen, nadir görülen, yaşamı tehdit eden bir durumdur.

Hashimoto hastalığı ve gebelik “Hamilelik sırasında hipotiroidizm olursa ne olur”?

Hamile kadınlar için farklı bir tiroid uyarıcı hormon (TSH) hedefi vardır. TSH seviyeniz hedefte değilse, Doktorunuz hamileliğinizin ve bebeğinizin güvenliğini korumak için muhtemelen size sentetik tiroid hormonu tedavisi önerecektir.

Hamilelik sırasında tedavi edilmeyen hipotiroidizm, düşük, erken doğum ve ölü doğum riskini artırabilir. Veya geç gebelikte (preeklampsi olarak adlandırılır) kan basıncında tehlikeli bir artışa neden olabilir.

Tedavi edilmeyen hipotiroidizm, bebeğinizin büyümesini ve beyin gelişimini de etkileyebilir. Doktorunuz, hamileliğiniz sırasında hipotiroidizminizin kontrol altında olduğundan emin olmak için sizinle birlikte çalışacaktır.

Hamilelik sırasında hipotiroidizm yaygın değildir. Ancak bazen hipotiroidizm belirtileri hamilelik sırasında yorgunluk ve kilo alımı ile gözden kaçabilir. Herhangi bir hipotiroidizm semptomu fark ederseniz veya guatr geliştirdiğinizi düşünüyorsanız, Doktorunuza hemen bildirin.

Bir not

Çoğu durumda, günlük ilaçlarınızı aldığınız ve Doktorunuzun talimatına göre dozu ayarlamak için kan testleri yaptırdığınız sürece hipotiroidizm iyi kontrol altında kalabilir. Sağlıklı beslenmek ve yeterince egzersiz yapmak, bu durumla uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir. Doktorunuz, bu süreçte daha iyi hissetmeniz için hangi adımları atmanız gerektiğini size söyleyecektir.


İlgili Sağlık Makaleleri


Kaynaklar:

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *