Arama
«
  1. Anasayfa
  2. Odyometri Ne İş Yapar

Odyometri Ne İş Yapar

1.57K görüntülenme
0

Odyometri Ne İş Yapar

odyometri , sesleri duyma yeteneğinizi test eden bir cihasdır. Sesler, yüksekliklerine (yoğunluklarına) ve ses dalgası titreşimlerinin (tonlarına) göre değişir.

İşitme, ses dalgaları iç kulağın sinirlerini uyardığında meydana gelir. Ses daha sonra sinir yolları boyunca beyne gider.

Ses dalgaları kulak kanalı, kulak zarı ve orta kulağın kemikleri (hava iletimi) yoluyla iç kulağa gidebilir. Ayrıca kulağın etrafındaki ve arkasındaki kemiklerden de geçebilirler (kemik iletimi).

Sesin YOĞUNLUĞU desibel (dB) cinsinden ölçülür:

  • Bir fısıltı yaklaşık 20 dB’dir.
  • Yüksek sesli müzik (bazı konserler) 80 ila 120 dB civarındadır.
  • Bir jet motoru yaklaşık 140 ila 180 dB’dir.

85 dB’den yüksek sesler birkaç saat sonra işitme kaybına neden olabilir. Daha yüksek sesler anında ağrıya neden olabilir ve çok kısa sürede işitme kaybı gelişebilir.

odyometri Teti nasıl yapılır?

  • Saf ton testi (odyogram) — Bu test için odyometreye bağlı kulaklık takarsınız. Belirli bir frekans ve ses seviyesindeki saf tonlar her seferinde bir kulağa iletilir. Bir ses duyduğunuzda sinyal vermeniz istenir. Her tonu duymak için gereken minimum ses grafiğe geçirilir. Kemik iletimini test etmek için mastoid kemiğe karşı kemik osilatörü adı verilen bir cihaz yerleştirilir.
  • Konuşma odyometrisi – Bu, bir kulaklık aracılığıyla duyulan farklı ses seviyelerinde konuşulan kelimeleri algılama ve tekrarlama yeteneğinizi test eder.
  • Emitans odyometrisi — Bu test kulak zarının işlevini ve sesin orta kulaktan akışını ölçer. Kulağa bir sonda yerleştirilir ve tonlar üretilirken kulak içindeki basıncı değiştirmek için içinden hava pompalanır. Bir mikrofon, farklı basınçlar altında kulak içinde sesin ne kadar iyi iletildiğini izler.
Sağlıklı Türkiye Durumu yayınlanmak üzere'ye değiştirildi Ağustos 17, 2022
Bir Yorum Ekle